İş Bankası Ödeme İste nedir? Ödeme isteği nasıl yapılır? nasıl para istenir? İş Bankasından hangi bankalara ödeme isteği gönderilir? Borçlunun İBAN bilgisi nasıl bulunur? Ödeme isteği reddedilince ne olur?
İş Bankasının da kullanmaya başladığı “Ödeme İste” sistemi ile İş Bankası hesabından borçlu kişinin banka hesabına ödeme talebi/para isteği gönderilebiliyor. Ödeme İste sistemi hem İş Bankası bireysel hem de İş Bankası ticari müşteriler tarafından kullanılabilmektedir.
İş Bankası Ödeme İste Sistemi Ne İşe Yarar?
Bu uygulama ile ödeme alacak olan müşteri, İşCep’ten Ödeme İste işlemi başlatarak kendisine borcu olan kişinin para göndermesini beklemeden işlem limitleri çerçevesinde ödeme yapmasını talep edebilir. Ödeme yapması talep edilen taraf da yalnızca gelen talebi onaylayarak ödemesini gerçekleştirebilir.
İşCep Mobil ve internet bankacılığında yer alan Gönderilen Ödeme İstekleri menüsünden gönderilen ödeme istekleri, Gelen Ödeme İstekleri menüsünden de diğer kişilerden gelen ödeme istekleri görüntülenebilir. İş Bankası Ödeme İste sistemini çok farklı amaçlarla kullanmak mümkündür:
- Borcu olan müşteri veya kişilerden borcun ödenmesi talep edilebilir.
- Ortak bir yemek veya tatil organizasyonu gibi durumlarda katılımcıların payına düşen ödeme miktarı “Ödeme İste” sistemiyle gönderilebilir.
- Apartman yöneticileri veya ortak girişimlerde aidat ücretleri, ekstra masraflar gibi alacakları ödeme iste ile üyelere gönderebilir.
- Ev/Dükkan sahipleri kiracılarına ödenecek kirayı hatırlatmak amaçlı olarak kira ödeme isteği gönderebilir.
- Aileden veya başka birinden borç istemek, yardım istemek amaçlı olarak da ödeme isteği gönderilebilir.
Bu durumlar “İş Bankası Ödeme İste” sisteminin kullanım alanlarından bazılarına örnek olarak verilmiştir. Bunlardan farklı olarak İş Bankası hesabıyla başka birinden borç para istendiğinde, karşı tarafı İBAN numarası girmekle uğraştırmadan, hatalı İBAN girmesini engelleyerek tarafınıza para göndermesi kolaylaştırılabilir.
İş Bankası ile Nasıl Ödeme İstenir?
İş Bankası Ödeme İste Uygulaması ile; İş Bankası, Vakıfbank, Halk Bankası, Akbank, Garanti Bankası, Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, QNB Finansbank (+Enpara), Denizbank, Kuveyt Türk Katılım Bankasında hesapları bulunan kişilerden ödeme istenebilmektedir.
Bu uygulama ile ödeme alacak olan müşteri, İşCep’ten Ödeme İste işlemi başlatarak kendisine borcu olan kişinin para göndermesini beklemeden işlem limitleri çerçevesinde ödeme yapmasını talep edebilir. Ödeme yapması talep edilen taraf da yalnızca gelen talebi onaylayarak ödemesini gerçekleştirebilir.
İş Bankası ödeme isteme işlemi ücretsizdir. Ancak gelen ödeme isteklerini onaylarken, yani para gönderimini kabul ederken mevcut İş Bankası para transfer ücretleri (FAST, Havale) uygulanmaktadır.
İş Bankası Ödeme İsteme İşlemi
Ödeme isteyecek müşterimiz; İşCep’ten, Para Aktar > Ödeme İste > Yeni Ödeme Talebi Oluştur adımlarını izleyerek paranın talep edileceği kişiye ödeme talebi gönderebilir.
Ödeme istenilecek kişinin “Adı Soyadı ve IBAN numarası“, banka uygulamasından alacağı “QR Karekodu” veya tanımlıysa “Kolay Adres” bilgilerinden birini girerek 7/24 ödeme talep edilebilir.
İşCep Mobil’de ödeme isteği oluştururken en fazla 90 gün olacak şekilde geçerlilik süresi belirlenebilir. Belirlenecek son geçerlilik tarihine kadar karşı taraf işlemi kabul veya red edebilir. Süre dolduğunda ise ödeme isteği geçersiz hale gelir.
İş Bankası Ödeme İsteği Sonucu
Ödeme isteği gönderildiğinde borçlu kişiye “SMS” veya kullandığı banka uygulamasından “Push Bildirimi” gidecektir. Borçlu kişi bankasından gelen bildirime tıklayarak ödeme isteğini onaylayabilir veya reddedebilir.
Talep ödeme yapması istenilen kişi tarafından reddedildiği durumda yeni talep oluşturulabilir.
Ödeme İsteği Geldi Ne Yapmalıyım?
Ödeme İste sistemi anlatılırken borçlu ve alacaklı olarak iki taraftan bahsedilir. Ancak bir kişiye ödeme isteği gönderilmesi o kişinin gerçekten borçlu olduğunu, ödeme isteği gönderenin de gerçekten alacaklı olduğunu göstermez. Ödeme isteği göndermenin veya almanın hukuki olarak bir karşılığı yoktur. İş Bankası hesabında her hangi bir bloke işlemi gerçekleşmez, ödeme işlemi gecikmeye girmez.
Gerçekten borçlu olan birinin ödeme isteğini reddetmesi, borcu ödemekten muaf olacağı anlamına gelmez.
Kendisine ödeme talebi gelen müşteriler ise İşCep’ten, Para Aktar > Ödeme İste > Ödeme Yap adımlarını izleyip gelen Ödeme Talebini onaylamak suretiyle paranın talep eden kişiye gönderilmesini sağlayabilir.
İş Bankası Gelen Ödeme İsteği Nasıl Reddedilir?
İşCep Mobil veya İş Bankası İnternet Bankacılığında yer alan “Ödeme İste” bölümüne giriş yapıldığında gelen ödeme istekleri listelenecektir.
Burada yer alan ödeme istekleri kabul veya red edilebilmektedir. Borçlu ödeme isteğini reddettiğinde alacaklı İşCep Mobil kullanıcısına ödeme isteğinin reddedildiğini söyleyen bir bildirim gelecektir.
İş Bankası Mobil Uygulamasından Ödeme İsteği yapıldığında alınabilecek bildirim şekilleri aşağıdaki gibidir:
- Borçlu Müşteri Ödeme İsteğini Reddetti
- Borçlu Müşteri Beklenen Sürede Ödeme İsteğine Yanıt Vermedi
- Borçlu ***** Nedeniyle İptal Etti
- Alacaklı Müşteri Ödeme İste Talebinden Vazgeçti
- Alacaklı ***** Nedeniyle İptal Etti
- Alacaklı ÖHS Ödeme İste Değerleri Uyuşmaması Nedeniyle İptal Etti
İş Bankası Ödeme İste Sistemi Nasıl Kapatılır?
Ödeme İste sistemi isteğe bağlı olarak kullanıma açılıp kapatılabilir. Ödeme isteği sistemini kullanmak istemeyenler, kendisinden ödeme talep edilmesini istemeyenler; İşCep Mobil ve İnternet Bankacılığı kanallarında yer alan Ödeme İste Ayarları menüsünden kapatabilirler.
İş Bankası Ödeme İste ayarı kapalı hale getirilmesi durumunda diğer kişilerden herhangi bir ödeme isteği gelmeyecektir. Ödeme isteği sisteminin kapalı olduğu bilgisi gidecek veya ödeme istekleri otomatik olarak reddedilecektir.